3 Tips Untuk Sihat dan Cantik

www.gayahidupsihat.com

1) Rawat kulit anda perlahan-lahan

Pembersihan harian dan cukur boleh mengambil tol pada kulit anda. Untuk memastikan ia lembut :

Hadkan masa mandi.
 Mandi dengan air panas dan panjang atau mandi dengan jangka yang lama, menghilangkan minyak natural dari kulit anda. Hadkan masa mandi atau mandi, dan menggunakan air dengan suhu sederhana.

Elakkan sabun pH tinggi.
 Sabun yang kuat dan detergen boleh menanggalkan minyak natural dari kulit anda. Sebaliknya, memilih pembersih ringan dengan pH yang rendah.

Mencukur dengan teliti.
 Untuk melindungi dan melicinkan kulit anda , sapu krim bercukur, losyen atau gel sebelum bercukur. Untuk mendapatkan cukuran yang paling tepat, gunakan pisau cukur yang tajam dan bersih. Mencukur ke arah rambut tumbuh, jangan bercukur bertentangan dengan arah rambut.

Mengelap kering.
Selepas mencuci atau mandi , perlahan-lahan lap atau tepuk perlahan-lahan kulit kering anda dengan tuala sehingga beberapa kelembapan kekal pada kulit anda.

Lembabkan kulit kering anda. Jika kulit anda kering , gunakan pelembab yang sesuai dengan jenis kulit anda. Untuk kegunaan harian , pertimbangkan pelembap yang mengandungi SPF.

2) Makan makanan yang sihat


Diet yang sihat boleh membantu anda kelihatan dan berasa terbaik anda. Makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan protein tanpa lemak. Hubungan antara diet dan jerawat tidak jelas - tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan vitamin C dan rendah lemak yang tidak sihat dan diproses atau karbohidrat ditapis mungkin menggalakkan kulit yang kelihatan lebih muda.

3) Menguruskan tekanan


Tekanan yang tidak terkawal boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif dan mencetuskan jerawat dan masalah kulit yang lain. Menggalakkan kulit yang sihat - dan negara yang sihat minda - mengambil langkah-langkah untuk menguruskan tekanan anda . Tetapkan had yang munasabah , skala kembali senarai anda tugasan dan membuat masa untuk melakukan perkara yang anda gemar . Keputusan mungkin lebih dramatik daripada yang anda harapkan.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.