Cara Mengatasi muka berminyak

Petua kecantikan untuk menghindari kulit berminyak


www.gayahidupsihat.com

Bahan-bahan: Tomato

Prosedur: Menumbuk atau mengisar tomato menjadi pes halus. sapukan pasta pada wajah anda dan biarkan hingga kering. Kemudian basuh muka dengan air bersih.

Bahan-bahan: Air jeruk nipis 

Prosedur: Oleh kerana jus limau adalah satu bentuk asid sitrik, ia bisa menghilangkan minyak dari kulit. Anda akan mempunyai wajah yang bercahaya dan sangat sesuai untuk dilakukan sebelum pergi ke majlis.

Bahan-bahan: Jeruk 

Prosedur: kulit daripada jeruk. campur buah limau dan kulit jeruk menjadi pes halus dan kemudian menerapkannya pada muka. Biarkan ia kering dan anda boleh sia-siakan dengan air bersih selepas ia menetapkan pada kulit.

Bahan-bahan: daun Tulasi 

Prosedur: Kisar daun Tulasi sedikit dan bentuknya menjadi pes. Sapukan pes ini dan biarkanya pada kulit anda selama sepuluh hingga lima belas minit. Bilas dengan air.

Bahan-bahan: Aloe gel lidah buaya

Prosedur: Kupas kulit lidah buaya dan sapukan gel pada muka. Tunggu sehingga ia melekat pada kulit dan bersihkan dengan kapas dicelup air atau tisu yang lembut. Anda akan mendapati kulit anda lembut, licin dan bebas minyak.

Bahan-bahan: Betik 

Prosedur: Ambil betik yang dipotong-potong kecil dan mengisar buahnya, dicincang menjadi lumat. Sapukan pes ini pada muka dan biarkan ia kering selama beberapa minit. Anda juga boleh menggunakannya untuk tangan dan badan anda. Ia juga akan meningkatkan pigmentasi kulit anda

Bahan-bahan: Multani serbuk mati 

Prosedur: Tambah air mawar dengan serbuk multani mati sehingga ia menjadi lumat. Sapukan pes dengan berus atau tangan lembut pada kulit. Tunggu ia akan kering dan basuh muka anda. Anda boleh terus mengurut wajah anda dengan percikan air di wajah walaupun selepas itu akan kering bagi mendapatkan hasil yang lebih baik

Hindari dari memakan makanan yang berminyak !

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.