Cara yang berkesan untuk menghilangkan jerawat

Tips kecantikan untuk mengubati jerawat



1) Ambil limau dan perah jus daripada limau tersebut. Letakan jus tadi diatas kulit dan gunakan kulit limau untuk di sapu di muka. Pastikan anda hanya sapukan di sekitar kawasan di mana jerawat berada.

2) Madu segar dapat membantu dalam menyingkirkan jerawat. Tetapi gunakan cara ini jika anda tidak mempunyai pilihan lain.

3) Anda boleh menggunakan minyak neem pada jerawat. Ia akan memberikan pemulihan yang cepat. Anda juga boleh menggunakan daun neem digiling menjadi pasta halus sebagai alternatif. Ia membunuh kuman di wajah.

4) Ambil bawang putih, potong-potong dan gosok bahagian basah bawang yang dicincang tadi di kawasan sekitar jerawat. Tip ini memberikan beberapa kerengsaan tetapi ini masih merupakan penyelesaian yang baik.

5) Cara yang lebih murah adalah dengan menggunakan soda penaik. Campurkan dengan air dan menjadikannya sebagai masker wajah. Biarkan hingga kering kemudian cuci wajah.

6) Satu lagi tip mudah dan murah adalah dengan menggunakan pasta gigi pada kawasan jerawat. Hal ini dapat dilakukan apabila anda tidak mempunyai pilihan lain.

7) Ada diet yang sihat. Elakkan berada di kawasan yang tercemar. Jerawat kebanyakannya berlaku akibat kotoran terkumpul di muka. Mencuci muka dengan kerap dan menggunakan krim harian yang sesuai untuk kulit anda akan dapat membantu mengurangkan jerawat. Gunakan pelembap losyen dan losyen matahari sementara keluar akan membantu.

8) Potong timun dan meletakkannya di jerawat. Hanya menempel keping di atasnya dan biarkan dingin untuk seketika.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.