Keajaiban Tomato

Magic Tomato!


www.gayahidupsihat.com


Tomato ialah buah yang paling kurang digemari ramai.Buah tomato ialah ramuan ajaib untuk masalah kulit muka,baik masalah jerawat atau yang lain-lain.

Buah tomato mengandungi likopena sebatian semulajadi yang menyembabkan buah tomato berwarna merah,likopena ini kaya dengan anti oksidan yang baik untuk kulit muka dan badan.90% daripada kandungan tomato ialah air dan yang pasti air ialah medium khusus yang digunakan untuk membuang toksik,toksik tiada muka nampak sihat berseri.

Tomato tinggi dengan vitamin C,yang menjadi pelindung untuk kulit daripada mengalami kerosakan.Tomato juga menjadi petua awet muda,menghaluskan kulit muka hindari jerawat,menghilangkan masalah kulit berminyak dan mengecilkan liang pori.

Muka yang dahulu nya berminyak dan berjerawat kini bertukar licin dan cerah hanya dengan mengantikan tomato ceri sebagai snek harian.Selain dapat mrlembabkan kulit dan menghilangkan kesan sunburn pada kulit muka.

Antara tips merawat masalah muka dengan tomato.


1) 1 sudu kecil jus tomato segar+ perahan limau.
cara: rendamkan kapas didalam campuran tadi dan sapukan di muka,biar selama 15 minit sebelum dicuci.

2)tomato dilenyekan dan diletakan di muka bagi merawat masalah jerawat,biarkan selama sejam dan cuci.Lakukan selama 3 kali seminggu ataupun sekerap yang mungkin.

4)Guna tomato segar,kisar atau penyekan dan ambil air tomato tersebut,sapukan di muka biar selama 15 atau 30 min kemudian.cuci

5) tomato+avokado
Bagi masalah blackhead dan kawalan minyak,penyekan atau blend tomato bersama buah avocado
sapukan campuran tadi dan biar selama 20 atau 30 min kemudian.cuci dengan air suam

6) Tomato+yogurt
Solusi kepada masalah kulit sunburn atau terbakar,campurkan tomato kisar bersama yogurt asli biarkan selama 20 minit kemudian cuci bersih

7)tomato+madu
Untuk wajah berseri campurkan madu bersama tomato kisar.Biar selama 15 minit kemudia cuci.

Banyak sekali kelebihan buah tomato untuk kecantikan, hanya dengan tomato kita boleh mendapatkan kulit wajah yang mulus,gebu dan.sihat.Magisnya tomato!

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.