Gaya Hidup Sihat II

Langkah kearah kehidupan Yang Sihat

langkah kearah gaya hidup sihat

Jika anda belum baca langkah 1 - 3 lihat disini

Hidup Sihat Langkah No. 4: Naik taraf diet anda.
Williams, seorang pakar pemakanan untuk dua belas tahun, kata beliau nasihat diet bukan tentang makan makanan tertentu dan mengelakkan sesuatu makanan kerana ia adalah mengenai kesedaran dan pilihan. Berikut adalah point beliau:

Ganti "saya perlu" dengan "saya pilih." Jadi, daripada "Saya perlu makan lebih buah-buahan dan sayur-sayuran," kepada "saya memilih untuk makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran" atau "Saya memilih untuk tidak," kerana ia adalah bahasa yang lebih kuat, "kata Williams." Ia menunjukkan bahawa anda dalam kawalan, anda membuat pilihan. Jadi, jika anda memilih untuk atau anda memilih untuk tidak, anda membuat pilihan dan anda teruskan. "

Langkau rasa bersalah. "Biasanya, apabila seseorang berasa bersalah tentang sesuatu, ia bertindak balas segera kepada tingkah laku yang mereka cuba untuk menghilangkan," kata Williams. "Jadi, jika orang itu adalah pemakan yang mengikut emosi dan mereka berkata, 'Saya tahu saya tidak boleh melakukan ini," ia menunjukkan lebih kesalahan dan penghakiman pada diri mereka sendiri, mereka berasa lebih teruk, dan kemudian mereka akhirnya makan untuk keselesaan diri. "

Pilih untuk merancang. Penuhi dapur anda dengan makanan sihat dan membawa makanan ringan yang sihat dengan anda ketika pergi sesuatu tempat supaya anda bersedia ketika anda lapar sebab "Apabila kita benar-benar lapar, fikiran fisiologi kita akan mula berbisik dan ketika itulah keinginan untuk memakan hamburger dan kentang goreng akan keluar; dan bukanlah keinginan untuk makan salad," kata Williams.

Melambatkan dan menikmati makanan anda. Jangan menonton TV, kerja, atau memandu semasa anda makan. "Ramai orang memberitahu saya, 'masalah saya adalah saya benar-benar sukakan makanan,' tetapi saya berfikir bahawa ianya satu perkara yang benar-benar baik," kata Williams. "Jika anda benar-benar menikmati makanan, duduk dan menikmati hidangan anda. Anda akan lebih cenderung untuk berasa secara psikologi berpuas hati jika anda tidak "multitask" semasa anda makan."

Makan sebanyak lima hingga sembilan hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Pelbagaikan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan warna yang berbeza untuk mendapatkan campuran nutrien yang baik. "Jika anda tidak mendapat pelbagaikan, anda mungkin tidak mendapat semua nutrien yang anda perlukan," kata Williams.

Hidup Sihat Langkah No. 5: Tangani Tekanan.
Sebagai jurulatih kesihatan yang terlatih dalam pengurusan tekanan, Williams mengesyorkan membuat dua pelan berbeza untuk menangani tekanan.

penyelenggaraan rutin: Membangunkan kemahiran menghadapi positif, seperti meditasi dan visualisasi, dan mencari aktiviti seperti yoga atau senaman, untuk mengekalkan tahap tekanan asas anda di cek.

Memecahkan Stress: Cari cara untuk mengendalikan keadaan tertekan yang dimana anda boleh marah tanpa amaran. Sebagai contoh, Williams berkata bahawa selepas mesyuarat yang penuh dengan tekanan di tempat kerja, anda mungkin boleh pergi naik dan turun tangga beberapa kali untuk meredakan kemarahan, atau pergi ke tandas untuk mengambil nafas dalam-dalam dan tumpukan perhatian semula.

Williams juga berkongsi tiga tips pengurusan tekanan lain yang anda boleh mula gunakan dengan segera:

Semak perspektif anda. Tanya diri anda, "Adakah perkara ini penting buat saya pada masa depan?" Jika tidak, mengapa engkau bertungkus lumus megerjakannya?

Sukarelawan. Membantu untuk memenuhi keperluan orang lain boleh membuat masalah anda sendiri kelihatan lebih kecil.

Bernafas. Salah satu latihan pernafasan yang Williams mengesyorkan adalah untuk mengira nafas anda selama satu minit, dan kemudian cuba untuk mengurangkan bilangan nafas pada separuh untuk minit seterusnya.

Hidup Sihat Langkah no. 6: Tidur yang lebih baik.
Jika anda mempunyai masalah tidur, cuba tips ini daripada pakar perubatan tidur Lisa Shives, MD, pengarah perubatan Northshore Sleep Medicine di Evanston, Ill.

Tiada TV atau komputer dua jam sebelum tidur. Ia bukan hanya kerana TV dan komputer merangsang; ia juga kerana cahaya mereka. "Kita amat sensitif kepada petunjuk yang terang kerana minda kita memberitahu ia adalah masa untuk bangun dan segarkan diri," kata Shives. Beliau mencadangkan lampu tidur atau lampu baca buku kerana cahayanya yang tidak terlalu terang dan menenangkan 

Jangan lakukan senaman berat sebelum masuk tidur. Senaman ringan/rengangan ringan boleh, tetapi aktiviti lasak akan memanaskan suhu teras badan anda, yang menjadikan ia lebih sukar untuk tidur. 

Ambil mandian panas. Yang akan memanaskan suhu teras badan anda, tetapi apabila anda keluar dari bilik mandi, suhu teras anda akan jatuh, dimana boleh membantu anda untuk tidur. Tambahan, mandi "melegakan anda dari segi mental," kata Shives. Beliau menambah bahawa mempunyai, minuman bukan kafien yang panas, seperti teh chamomile, boleh juga membantu.

Tetapkan jadual tidur yang tetap. Apabila Shives merawat pesakit insomnia, beliau memberitahu mereka bahawa walaupun mereka tidak boleh menjadikan diri mereka tidur, mereka boleh menjadikan diri mereka bangun pada waktu tertentu pada keesokan harinya. Dan walaupun mereka mungkin letih pada mulanya, jika mereka tidak tidur, mereka mungkin mula tidur lebih baik pada malam-malam berikutnya. "Mereka tidak akan ke mana-mana jika mereka mengambil tidur yang lama pada siang hari dan tidak mempunyai jadul tidur yang tetap, ia akan menjadikan hidup mereka huru hara," kata Shives.

Mengutamakan tidur yang baik. "Ini adalah sama penting dengan diet dan senaman," kata Shives. Beliau mengatakan bahawa dalam masyarakat kita, "kita enggan untuk tidur, kita mengagumi tenaga dan kerja keras dan [mempunyai] tanggapan ini bahawa tidur merupakan satu halangan untuk kita.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.