Gaya Hidup Sihat

Langkah Kearah Kehidupan Yang Sihat

langkah kearah gaya hidup sihat

kehidupan yang sihat adalah dalam jangkauan anda , bermula hari ini. Sudah pasti, kehidupan yang sihat memerlukan komitmen jangka panjang, bukan sebuah trend atau bersemangat ala-ala kadar, tetapi terdapat langkah-langkah yang boleh anda ambil sekarang yang akan membuat hari esok lebih sihat daripada hari ini dan sekaligus membuka jalan untuk anda menjalani kehidupan sihat.

Berikut adalah senarai yang perlu dilakukan dan tips untuk dipraktikal dalam menjalani kehidupan yang sihat. Mari kita mulakan!

Hidup Sihat Langkah No. 1: Terokai Dirimu

Langkah pertama anda ke arah kehidupan yang sihat adalah untuk mendapatkan pegangan pada status kesihatan anda sekarang. Berikut adalah senarai tugasan anda:


Membuat temu janji dengan doktor dan doktor gigi anda. Membuat pemeriksaan rutin dan imunisasi, dan mengambil kesempatan ini untuk bertanya kepada doktor anda berkaitan apa-apa soalan mengenai kesihatan diri sendiri.

Mengukur berat dan tinggi. Mengukur ketinggian dan berat badan anda untuk memeriksa BMI, dan mengukur lilitan pinggang anda untuk melihat jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau jika saiz pinggang anda boleh meletakkan kesihatan anda pada risiko.

Menilai aktiviti anda. Berapa banyak aktiviti fizikal yang anda dapat lakukan dalam masa seminggu? Betapa sukarkah aktiviti itu? Berapa banyak jenis yang anda dapat lakukan dalam aktiviti anda, dan sebanyak mana anda menikmatinya? CDC mencadangkan orang dewasa mendapatkan sekurang-kurangnya dua setengah jam setiap minggu sederhana intensiti aktiviti aerobik atau satu jam dan 15 minit setiap minggu kuat intensiti aktiviti aerobik, ditambah aktiviti otot-pengukuhan sekurang-kurangnya dua hari seminggu.

Simpan satu diari makanan. Tulis semua yang anda makan untuk sehari - dan jangan cuba untuk menipu diri anda dengan tidak menulis pekara yang anda malu. "Idea ini adalah untuk menuliskannya ... tanpa penghakiman," kata Kathianne Pilihan Williams, MEd, RD, LD, pakar pemakanan, jurulatih kesihatan, dan jurulatih peribadi dengan Cafe Physique di Atlanta. "Anda tidak boleh mengubah apa yang anda tidak sedar atau tidak mengakui."

Semak mood dan tenaga anda. hidup sihat termasuk kesihatan emosi dan rehat yang cukup. Bagaimanakah perasaan anda sejak akhir-akhir ini? Adakah anda mengalami apa-apa tanda-tanda kemurungan atau keresahan? Adakah anda biasanya tidur dengan baik selama tujuh hingga lapan jam setiap malam?

Pertimbangkan rangkaian sosial anda. Sejauh manakah keakraban silatulrahim anda dengan keluarga dan rakan-rakan? Adakah anda bergaul dengan kumpulan-kumpulan sosial atau rohani yang memperkayakan hidup anda? "Orang ramai mempunyai keperluan asas untuk hubungan yang positif dan berkekalan," itulah yang dikatakan oleh C. Nathan DeWall, penolong profesor psikologi di Universiti Kentucky.

Jika anda tidak teruja dengan jawapan kepada beberapa soalan, ingat bahawa persoalannya adalah untuk memikirkan di mana anda hari ini supaya anda boleh menetapkan matlamat hidup sihat anda. Ia bukan tentang menjadi "baik" atau "buruk", "betul" atau "salah".

Hidup Sihat Langkah No. 2: Buat Pemeriksaan.

Jika anda tahu bahawa anda mempunyai masalah kesihatan kronik, sama ada penyakit jantung, kencing manis, kemurungan, arthritis, atau keadaan lain, rawatan adalah satu keutamaan yang jelas untuk kehidupan yang sihat. Begitu juga dengan tingkah laku berisiko seperti merokok dan ketagihan dalam apa jua bentuk.

Menangani isu-isu ini biasanya tidak merupakan satu tugas buat sendiri atau DIY. Bekerjasama dengan doktor anda. Buat panggilan telefon hari ini untuk menjadualkan perjumpaan dengan dia.

Healthy Living Langkah No. 3 Cergaskan Diri.

Berikut adalah tip-tip utama Williams 'untuk meningkatkan aktiviti fizikal:

Jadikan ia menyeronokkan. Pergi mendaki, berjalan dengan kawan-kawan, mengambil "Bellydancing" atau kelas mempertahankan diri, atau apa sahaja yang anda nikmati bila melakukannya. "Tidak ada keperluan untuk berpegang kepada peralatan kardio di gim jika anda rasa tidak senang atau tidak suka," kata Williams. "Cari sesuatu yang menyeronokkan." Buat nota aktiviti fizikal anda dalam buku atau kalendar. "Letakkan tanda X besar-besar pada hari-hari yang anda bersenam," kata Williams. "Simpan rekod visual seperti gambar atau imej untuk anda dapat lihat selalu" sebagai peringatan dan motivasi.

Menetapkan matlamat mingguan untuk aktiviti. Untuk membina keyakinan anda, "Buat matlamat pertama anda sesuatu yang mudah atau sesuatu yang memang anda boleh lakukan dan membuatkan anda berkata, 'Saya tahu saya boleh melakukannya," Williams mencadangkan. Beliau mencadangkan matlamat mingguan kerana jika anda menetapkan matlamat setiap hari dan terlepas sehari, anda mungkin kecewa; matlamat mingguan memberikan anda lebih fleksibiliti dalam harian anda. Dan pada akhir minggu ini, ganjarkan kepada diri anda dengan peringatan visual pencapaian anda, seperti membeli bunga untuk diri sendiri.

Baca langkah selanjutnya disini

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.