Khasiat Minyak Zaitun

Kepentingan Minyak Zaitun Dan Khasiat - nya

khasiat minyak zaitun


Minyak zaitun, kaya dengan asid lemak monotaktepu merupakan komponen utama diet orang Mediterranean. Penduduk dari kawasan ini mempunyai jangka hayat yang lebih panjang dan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mendapat penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan angin ahmar jika dibandingkan dengan Amerika Utara dan Utara Eropah.

Untuk pengetahuan anda, asid lemak monotaktepu (MUFA) adalah dianggap lemak yang sihat, berbanding dengan lemak tepu dan lemak trans.

Apa itu minyak zaitun?

Minyak zaitun adalah lemak yang diperolehi daripada buah olea europaea (pokok zaitun), tanaman pokok tradisional rantau Mediterranean, yang di perah atau di tekan seluruh buah untuk menghasilkan minyak zaitun,

Minyak ini banyak digunakan dalam kosmetik, perubatan, memasak dan sabun malah digunakan juga sebagai bahan api untuk lampu tradisional. Walaupun asalnya banyak digunakan di dareah Mediterranean, namun pada hari ini ia digunakan di seluruh pelusuk dunia.

Greece mempunyai pengambilan minyak zaitun yang tertinggi bagi setiap orang di dunia. Yunani pula memakan, secara purata 24 liter setiap orang pada setiap tahun menurut North American Olive Oil Association1. Manakala, Sepanyol dan itali mengambil kira-kira 15- 13 liter setiap orang pada setiap tahun masing - masing.

Manfaat kesihatan yang mungkin anda dapat daripada minyak zaitun.

Sepanjang 50 tahun yang lalu, terdapat beribu- ribu kajian memeriksa manfaat kesihatan minyak zaitun. Dibawah ini adalah beberapa contoh.

Minyak Zaitun dan Kardiovaskular

Minyak zaitun adalah sumber utama lemak dalam diet Mediterranean, yang dikaitkan dengan kadar kematian yang rendah daripada penyakit kardiovaskular berbanding bahagian - bahagian lain di dunia.

Maria-Isabel Covas, at the Parc de recerca Biomedica de Barcelona, Sepanyol, telah menjalankan kajian yang meluas dengan menumpu kepada kesan biologi dan kesan klinikal minyak zaitun. Kajian ini telah diterbitkan dalam jurnal Pharmacological Research2.

Kajian mendapati bahawa orang yang kerap mengambil minyak zaitun adalah lebih kurang berkemungkinan untuk mendapat penyakit kardiovaskular, termasuk hipertensi (tekanan darah tinggi) strok, dan hiperlipidemia (kolesterol darah tinggi dan trigliserida) .

Covas juga mendapati bahawa pengambilan minyak zaitun secara tetap, membantu mengurangkan keradangan, disfungsi endothelial (masalah dengan lapisan dalaman saluran darah), trombosis dan metabolisme karbohidrat.

Covas menyimpulkan "Pelbagai kesan anti-atherogenic yang berkaitan dengan penggunaan minyak zaitun boleh menyumbang untuk menjelaskan lebih lanjut tentang kadar kematian yang rendah akibat permasalahan kardiovaskular dijumpai di selatan negara- negara Mediterranean Eropah, berbanding dengan negara-  negara barat yang lain".

*anti-antherogenic bermaksud cara mencegah pengerasan arteri dan perkembangan aterosklerosis.

Menggoreng Mengunakan Minyak Zaitun dan Risiko Penyakit Jantung

Orang yang kerap memakan makanan goreng menggunakan minyak zaitun tidak mempunyai risiko yang lebih tinggi menhadapi penyakit jantung atau kematian awal (premature death), yang dilaporkan dalam BMJ (British Medical Journal) oleh penyelidik di Universiti Autonomi Madrid di Sepanyol.

Dalam kajian ini, Professor Pilar Guallar- Castillon dan rakan - rakan telah membuat tinjauan terhadap 40.757 orang dewasa berumur dalam lingkungan 26-69 tahun dalam tempoh selama 11 tahun. Mereka memberi tumpuan kepada kaedah memasak dan tabiat pemakanan.

Tiada seorang pun peserta mempunyai penyakit jantung ketika kajian ini bermula menjadikan mereka peserta yang terbaik untuk kajian ini. Pasukan ini juga akan hanya takrifkan makan goreng jika ia hanya betul -betul di goreng, Mereka juga turut bertanya kepada peserta samada makanan itu ditumis atau digunakan mentega.

Para penyelidik menyimpulkan:

"Dalam sesebuah negara Mediterranean di mana zaitun dan minyak bunga matahari adalah minyak atau lemak yang biasa digunakan untuk mengoreng, dan di mana sejumlah besar makanan goreng dimakan di rumah atau pun jauh dari rumah, masih tidak ada persatuaan(peserta) yang mengambil makanan goreng ini mempunyai risiko penyakit jantung koronari ataupun kematian"

Kaitan Antara Minyak Zaitun Dan Risiko Kemurungan

Orang yang mempunyai amalan pemakanan tinggi lemak trans, lemak tepu, makanan segera dan suka memakan kuih ataupun pastri mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi kemurungan, berbanding dengan mereka yang mengamalkan amalan pemakanan atau diet yang kaya dengan lemak mono dan lemak tak tepu seperti minyak zaitun.

Menurut kajian yang dijalankan di Universiti as Palmas de Gran Canaria di Sepanyol dan diterbitkan dalam PLoS ONE, minyak zaitun nampaknya mempunyai kesan perlindungan dari mengenai risiko kemurungan kepada pemakan.

Dr. Almudena Sanchez-Villegas dan rakan-rakan berkata, kajian ini adalah sama adil selepas mereka mengambil kira kesemua aktiviti fizikal, amalan pemakanan dan juga cara hidup.

Pasukan penyelidik mengumpul dan menganalisa data atas 12,000 sukarelawan dalam tempoh masa selama 6 tahun. Purata keseluruhan umur mereka ketika permulaan kajian ini adalah 37.5 tahun. Sukarelawan semua kerap mengambil dan melengkapkan soal selidik yang mempunyai 136 soalan yang mempunyai maklumat tentang tabiat pemakanan mereka, gaya hidup dan kesihatan fizikal dan mental.

Para penyisat mengira jumlah orang yang mengalami kemurungan pada permulaan kajian itu dan sekali lagi pada setiap susulan. Jika berlakunya kes - kes kemurungan, doktor akan cuba buktikan secara klinik terlebih dahulu sebelum mengesahkan kes itu betul.

Pengarang kajian mendapati bahawa apabila mereka bandingkan sukarelawan yang mengambil lemak trans dengan orang yang memakan lemak yang terutamanya dari minyak zaitun, pemakan makanan lemak trans mempunyai 48% risiko lebih tinggi untuk mendapat kemurungan.

Jumlah lemak trans dimakan secara langsung berkait dengan risiko kemurungan - lebih banyak mereka makan, semakin tinggilah risikonya, begitulah yang disimpulkan dari kajian ini.

Photo Credit

Minyak Zaitun Boleh Mengurangkan Risiko Kanser Payudara

Sekumpulan saintis di Universitat Autonama de Barcelona di Sepanyol mendapati mekanisme utama bagi minyak zaitun dara melindungi tubuh daripada kesan payudara , berbeza dengan minyak sayuran lainnya.

Para penyelidik menyahkodkan lata secara lengkap isyarat dalam sel-sel tumor payudara yang diaktifkan dengan minyak zaitun dara. Mereka membuat kesimpulan bahawa minyak mengurangkan aktiviti p21Ras, onkogen yang mencegah kerosakan DNA, malah menggalakan kematian sel tumor, dan mencetuskan perubahan dalam laluan isyarat protein.

Pasukan ini juga mendapati bahawa tidak seperti minyak zaitun, minyak jagung yang kaya dengan n- 6 asid lemak politaktepu meningkatkan agresif tumor manakala minyak zaitun mempunyai kesan yang sebaliknya.

Mereka menunjukkan bahawa minyak zaitun dara dikaitkan dengan insiden dan kemungkinan mepunyai risiko yang lebih tinggi menhidapi tumor benigna payudara (bukan sejenis kanser).

Minyak Zaitun Membantu Mengekalkan Tahap Kolesterol Yang Sihat

Satu kajian Jepun yang diterbitkan dalam Science Monitor3 menunjukkan bahawa kepekatan LDL- kolesterol dapat diturunkan dalam 28 pesakit luar yang diberi makanan tambahan minyak zaitun sekali sehari selama enam minggu.

LDL(lipoprotein berketumpatan rendah) sering dirujuk sebagai "Kolesterol jahat" manakala kolesterol baik pula dipanggil HDL(lipoprotein berketumpatan tinggi)

Para penulis membuat kesimpulan "Keputusan ini menunjukkan pengaruh bermanfaat besar daripada minyak zaitun pada spektrum lipoprotien.

Minyak Zaitun Lebih Dara Atau Dikenali Sebagai "Extra Virgin Olive Oil" Dan Alzheimer's Disease

Oleocanthal adalah sejenis sebatian fenolik semulajadi yang terdapat dalam minyak zaitun extra-virgin. Dalam uji kaji makmal menggunakan tikus, penyelidik mendapati bahawa oleocanthal membantu membuang protein penyakit Alzheimer yang tidak normal daripada otak.

Untuk pengetahuaan umum, penyelidik menjelaskan bahawa kadar penyakit Alzheimer adalah lebih rendah di negara-negara Mediterranean, di mana adalah lebih tinggi daripada tempat lain di dunia.

Amal Kaddoumi dan pasukan menyatakan untuk menentukan sama ada oleocanthal mungkin membantu mengurangkan pengumpulan beta-amyloid, dipercayai yang menjadi punca utama penyakit Alzheimer. Kajian telah diterbitkan dalam jurnal Chemical Neuroscience.

Pasukan itu mengesan kesan oleocanthal dalam sel sel otak pada sukarelawan dan pada otak tikus makmal. Mereka mendapati bahawa dalam kedua- dua sel-sel otak tadi, oleocanthal secara konsisten meningkatkan pengeluaran dua protein dan enzim utama yang dikenali amat penting untuk penyingkiran amyloid dari otak.

Para penulis kajian membuat kesimpulan "Extra-Virgin minyak zaitun oleocanthal yang diperolehi dan yang digunakan dalam diet orang Mediterranean mempunyai potensi untuk menggurangkan risiko penyakit alzheimer atau demensia neurodegenerative yang berkaitan.


Extra Virgin Minyak Zaitun Dan Pankreatitis Akut

Extra virgin minyak zaitun kaya dengan asid oleik dan hydroxytyrosol, yang memberi kesan kepada pembangunan pankreatitis aku (radang secara tiba-tiba pada pankreatitis).

Penyelidik di Universiti Granada di Sepanyol telah menjalankan satu eksperimen dalam vitro yang mendapati bahawa komponen minyak zaitun extra virgin boleh melindungi daripada pankreatitis akut. Ketua penyelidik, Maria Belen Lopez Millan berkata bahawa "terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa terdapat proses oksidatif - radang ditempat yang menghadapi penyakit pankreatitis akut secara kronik dan diet memakan minyak zaitun memainkan peranan penting dalam proses tersebut.

Minyak zaitun dan hati

Penyiasat di University of Monastir, Tunisia, dan Universiti King Saud, Arab Saudi, menjalankan kajian menunjukkan bahawa minyak zaitun dara tambahan boleh melindungi hati daripada tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif merujuk kepada kerosakan sel yang dikaitkan dengan tindak balas kimia antara radikal bebas dan molekul lain dalam badan. Secara ringkasnya, tekanan oksidatif bermakna kerosakan sel.

Dalam kajian ini, yang diterbitkan dalam BioMed Central, Mohamed Hammami dan rakan-rakan melaporkan bahawa tikus makmal yang terdedah kepada racun herba sederhana toksik yang diberi makan diet yang mengandungi minyak zaitun sebahagiannya dilindungi daripada kerosakan hati.

Hammami berkata "Minyak zaitun merupakan ramuan penting dalam diet Mediterranean. Terdapat bukti yang menunjukkan ia mungkin mempunyai manfaat kesihatan yang besar termasuk pengurangan dalam koronari risiko penyakit jantung, mencegah beberapa jenis kanser dan pengubahsuaian tindak balas imun dan keradangan. Di sini, kami telah menunjukkan bahawa minyak zaitun dara tambahan dan ekstrak yang melindungi daripada kerosakan oksidatif tisu hepatik ".


Minyak zaitun boleh membantu melindungi daripada ulser kolitis

ulser kolitis, jangka panjang (kronik) gangguan yang agak biasa, adalah penyakit yang menyebabkan radang usus besar (kolon). Ia adalah sejenis penyakit keradangan usus yang serupa dengan penyakit Crohn, gangguan yang berkaitan.

Para saintis di Universiti of East Anglia di England mengatakan bahawa memakan lebih banyak minyak zaitun boleh membantu menangkis ulser kolitis.

Dr Andrew Hart dan pasukan mengumpul dan menganalisis data di lebih daripada 25,000 orang yang tinggal di Norfolk, England. Mereka yang berusia antara 40 dan 65 tahun. Sukarelawan adalah sebahagian daripada kajian EPIC (European Prospective Investigation Into Diet and Cancer), yang merangkumi dari tahun 1993 hingga 1997. Tiada seorang pun daripada mereka mempunyai ulser kolitis pada permulaan kajian.

Para peserta kerap mengisi borang kaji selidik dan menyimpan diari makanan terperinci, termasuk maklumat mengenai kesihatan mereka secara keseluruhan dan penggunaan lemak.

Dalam susulan peserta pada tahun 2004 , penyelidik membandingkan diet orang-orang yang telah menghadapi ulser kolitis dengan orang-orang yang tidak ada.

Mereka mendapati bahawa peserta dengan pengambilan tertinggi asid oleik - komponen minyak zaitun - mempunyai risiko 90% lebih rendah untuk ulser kolitis berbanding dengan mereka yang mengambil asid oleik pada kadar yang sikit.

Dr. Hart berkata "asid oleik seolah-olah membantu menghalang pembangunan ulser kolitis dengan menyekat bahan kimia dalam usus yang memburukkan lagi keradangan yang terdapat dalam penyakit ini. Kami menganggarkan bahawa kira-kira separuh daripada kes-kes ulser kolitis boleh dicegah jika jumlah yang lebih besar oleik asid dimakan. dua hingga tiga sudu minyak zaitun setiap hari akan mempunyai kesan perlindungan. "

Nilai pemakanan 100g ( 3.5oz ) minyak zaitun

Energy - 3701 kJ ( 885 kcal)
Karbohidrat - 0 g
Lemak - 100 g.
- Tepu 14 g
- Monotaktepu 73 g
- Politaktepu 11 g
- Omega- 3 lemak < 1.5 g
- Omega- 6 lemak 3,5-21 g
Protein - 0 g
Vitamin E - 14 mg ( 93 % daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk orang dewasa)
Vitamin K - 62 μg (59 % daripada pengambilan harian yang disyorkan untuk orang dewasa).

Berikut dibawah adalah khasiat minyak zaitun pada kecantikan pada si pengguna :-

Merawat Kulit

- Gunakan minyak zaitun sebelum melakukan sebarang akitivi luar untuk melindungi kulit anda daipada terkesan akibat sinar matahari.

Mengatasi Wajah Berminyak

- Campurkan sedikit minyak zaitun dengan serbuk kayu cendana, gaul hingga sebati dan menjadi pes. Kemudian sapukan pes pada muka dan biarkan selama 15 minit, cuci menggunakan air sejuk dan cuci mengunakan kain bersih dan lembut.


Mengatasi maslah jerawat

-Sapukan minyak zaitun pada tempat yang mempunyai masalah keradangan, sapukan dan biarkan selama 5 minit, kemudian cuci menggunakan air suam

Awet Muda

-Jika anda ingin kelihatan lebih muda, anda boleh cuba cara ini. Sapukan minyak zaitun pada muka sebelum tidur dan biarkan sehingga kering. Cuci muka anda keesokan hari menggunakan air suam.

Elakkan Diri Dari Kanser Kulit

-Jika anda ingin berjemur atau ke pantai untuk bersantai, sapukan minyak zaitun pada tubuh yang terdedah, ini kerana ada satu kajian dari Jepun mengatakan minyak zaitun jika disapukan pada badan dapat mencegah dari terkena kanser kulit akibat terdedah matahari.

Cara Mengamalkan Pengambilan Minyak Zaitun

1. Ambil 2 sudu besar pada setiap hari, pengambilan pertama ketika perut anda masih kosong(sebelum sarapan) dan yang kedua pula sebelum anda masuk tidur.
2. Cara kedua pula, anda boleh mencampurkan setiap hidangan anda dengan 2 sudu besar minyak zaitun.
3. Cuba mengantikan minyak yang anda ada sekarang dengan minyak zaitun, Bukan sahaja anda sihat malah anda juga dapat merasai masakan anda terasa lebih sedap.
4. Perah sebiji limau nipis dan campurkan dengan minyak zaitun sesudu besar ataupun 2 sudu, ini baik untuk menghilangkan atau mencegah batu karang.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.