15 Tips Bina Badan Dan Gaya Hidup Sihat

15 TIPS BINA BADAN DAN GAYA HIDUP SIHAT

15 Tips Bina Badan


1. Bina badan memerlukan komitmen, ia merupakan gaya hidup yang berbeza dan memerlukan anda untuk melepaskan gaya hidup lama dan mengamalkan gaya hidup baru. Jadi, anda harus melakukannya dengan sepenuh hati dan tidak boleh separuh hati. Ia juga menguji kekuatan, disiplin dan tekad diri, hanya mulakan jika anda sudah bersedia untuk meluangkan masa, usaha dan tenaga.

2. Keputusan anda untuk membina badan haruslah datang daripada keinginan yang ikhlas untuk kesihatan dan kepuasan diri sendiri dan bukanlah untuk orang lain. Jangan lakukan ini hanya kerana ia resolusi / azam tahun baru anda. Kebiasaannya, orang yang membuat keputusan untuk mengubah sesuatu dalam diri mereka pada setiap tahun baru bermula ialah orang yang selalunya lari dari azam ini.

3. Buat penilaian terhadap badan anda. Tentukan perhatian apa yang harus diberikan pada setiap bahagian badan. Sesetenggah orang mempunyai lengan yang besar sementara yang lain pula mempunyai lemak yang terkumpul pada bahagian perut, dengan cara ini, ia akan memudahkan anda untuk menentukan program yang bersesuaian pada masalah anda.

4. Tetapkan matlamat anda dan buat satu pelan yang sewajarnya, Berapa banyak lemak badan yang ingin dikurangkan? Berapa banyak berat otot yang anda ingin dapatkan? Adakah anda ingin dapatkan kekuatan? Berapa banyak kekuatan? Tingkatkan kelajuan? Tetapkan tarikh akhir/tarikh luput untuk setiap matlamat.

5. Apa jangkaan anda? Satu bulan adalah permulaan yang baik untuk menghilangkan berat tetapi tidak mencukupi untuk membuat anda tegap. Buat satu visualisasi yang realistik daripada kemajuaan yang anda boleh kecapi dalam tempoh tertentu. Kebanyakkan pemula / beginner mula berputus asa kerana mereka tentukan matlamat yang tidak realistik untuk diri sendiri.

6. Akses gaya hidup anda. Berapa jam dalam seminggu anda berhasrat untuk menumpukan diri untuk bersenam? Berapa banyak tenaga yang anda masih ada selepas kerja/sekolah? Adakah bagus untuk anda pergi selepas atau sebelum menjalankan tugas seharian anda? Tabiat apa yang anda harus buang dalam gaya hidup anda? Alkohol? Parti hujung minggu? Makanan ringan?

7. Buat satu jurnal. Dokumenkan setiap kemajuaan daripada hari pertama. Tulis berapa berat semasa, ukur lemak badan anda menggunakan caliper lemak. Ambil gambar badan, terutamanya tempat - tempat yang bermasalah. Bandingkan ukuruan anda yang lama dengan semasa setelah anda melakukan aktiviti membina badan. Ini akan memberikan anda motivasi untuk mencapai matlamat anda.8. Profil hormon memainkan peranan penting dalam membina otot. Testosteron bertanggungjawab dalam pembinaan otot sementara estrogen pula bertanggungjawab untuk membentuk atau mencantikkan lengkuk kewanitaan. Oleh itu, lelaki lebih cepat membina badan berbanding wanita. Ini bukanlah menjadi masalah kepada wanita kerana mereka lebih mementingkan dalam pembentukan dan mencantikkan badan lebih daripada membina otot besar.

9. Ketahui perbezaan antara gim dirumah VS gim kedai. Kebanyakkan orang mendapati ianya lebih senang untuk terus setia pada rutin gim dirumah. Gim dirumah memang memudahkan tetapi menimbulkan masalah untuk terus melakukan secara konsisten. Jadi jika anda berada di gim kedai dengan adanya pembina badan yang lebih sado yang datang akan membuatkan anda lebih bermotivasi dan rasa terbakar.

10. Persiapkan diri anda dari segi fizikal, mental dan psikologi untuk tugas yang bakal dilakukan. Set didalam minda anda yang anda boleh mencapai prestasi yang baik dan mendapatkan bentuk fizikal yang mantap. Ingatkan diri anda alasan yang mendorong anda lakukan ini setiap kali anda terasa ingin berputus asa samada untuk memperkuatkan diri, membina keyakinan ataupun sebagai penarik fizikal. 

11. Panaskan badan bukanlah satu pilihan tetapi merupakan satu bahagian penting untuk setiap sesi latihan. Ia membenarkan badan untuk melaraskan diri dari mode berehat ke mode senaman. Ia meningkatkan suhu badan, dimana ia mengawal aliran darah ke otot untuk mempersiapkan otot untuk berkerja. Selain itu, ia juga mengurangkan berlakunya kecederaan jika dilakukan dengan betul.

12. Buat rengangan selepas memanaskan badan. Kebaikan merengang tidak boleh diambil mudah. Ia meningkatkan fleksibiliti dan mempertingkatkan ketangkasan. Ini membenarkan meringankan setiap peralihan dari satu posisi kepada posisi lainnya. Rengangan mengalakkan perkembangan otot dan dengan 
meluaskan keupayaan badan untuk memegang satu kedudukan senaman demi satu. Peruntukkan 15 saat regangan sebelum melakukan set anda.

13.Tidak kisahlah apa yang mitos katakan, anda tidak boleh menukarkan lemak menjadi otot. Anda tidak boleh kerjakan lemak. Lemak adalah tidak fleksible mahupun mengawal sebarang pergerakkan. Apa yang dilakukan oleh lemak adalah menjadi kusyen untuk otot dan menghalangnya untuk berkembang. Anda perlu membuang lemak itu terlebih dahulu untuk memberi ruang membina otot.

14. Bakar lemak menggunakan senaman senaman kardio. Apa yang anda perlu lakukan terlebih dahulu adalah memperbaiki tahap kadar hati pada tahap yang betul barulah pembakaran lemak. Pengiraan kadar kesihatan hati boleh dikira menggunakan Karvonen formula. Pengiraan kadar hati bergantung kepada usia, resting heart rate dan low end of heart rate. Kebanyakkan gim menggunakan tujuan in.

15. Tentukan senaman kardio mana satu yang sesuai untuk anda. Senaman kardio intensiti rendah, yang juga dikenali sebagai "slow & steady", memerlukan 45 minit - 1 jam untuk dilakukan. Ini membakar lemak tetapi tidak karbohidrat. Senaman kardio intensiti tinggi pula memerlukan 20 minit - 30 minit untuk dilakukan. Senaman ini akan meningkatkan metabolisme dan membakar lemak serta karbohidrat.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.