Kesan Makanan Segera

Akibat Makan Makanan Segera


kesan makan makanan segera

Kesan Makanan Segera di Badan

Makanan umpama bahan api untuk badan anda. Ia mempunyai kesan langsung kepada perasaan anda dan juga pada kesihatan anda secara keseluruhan. Makanan segera tidak semestinya buruk, tetapi dalam banyak kes ia bahan yang diproses dan mengandungi banyak karbohidrat, gula tambahan, lemak yang tidak sihat, dan garam (natrium).

Makanan ini sering mempunyai kalori yang tinggi malah menawarkan sedikit atau tiada nilai pemakanan. Apabila makanan segera sering menggantikan makanan berkhasiat dalam diet anda, ia boleh membawa kepada pemakanan yang kurang baik, kesihatan yang kurang baik, dan berat badan bertambah. Ujian pada haiwan makmal telah pun menunjukkan kesan negatif dalam diet tempoh yang singkat. Berat badan berlebihan adalah faktor risiko untuk pelbagai masalah kesihatan kronik termasuk penyakit jantung, kencing manis, dan strok.

Menurut Robert Wood Johnson Foundation, kebanyakan orang memandang rendah bilangan kalori yang mereka makan di sebuah restoran makanan segera. Satu kajian 2013 yang disiarkan dalam JAMA Pediatrics menunjukkan kanak-kanak dan remaja mengambil lebih banyak kalori dalam makanan segera dan restoran-restoran lain daripada di rumah. Makan di restoran yang ditambah antara 160 dan 310 kalori sehari.

Pencernaan dan Sistem Cardiovascular

Banyak makanan segera dan minuman yang sarat dengan karbohidrat dan akibatnya banyak kalori. sistem pencernaan anda memecah karbohidrat ke dalam gula (glukosa), yang kemudian melepaskan ke dalam aliran darah anda. pankreas anda bertindak balas dengan melepaskan insulin, yang diperlukan untuk mengangkut gula kepada sel-sel di seluruh tubuh anda. Seperti gula diserap, tahap gula dalam darah anda menurun. Apabila gula darah menjadi rendah, organ pankreas akan mengeluarkan hormon lain yang disebut glucagon. Glucagon memberitahu hati untuk mula menggunakan gula yang disimpan.
Apabila semuanya yang seragam, tahap gula darah kekal dalam julat yang normal. Apabila anda mengambil dalam jumlah yang tinggi karbohidrat, ia menyebabkan kenaikan gula dalam darah anda. Yang boleh mengubah tindak balas insulin yang normal. pancang kerap gula dalam darah boleh menjadi faktor penyumbang dalam rintangan insulin dan diabetes jenis 2.

Gula dan Lemak

gula tambahan tidak mempunyai nilai pemakanan tetapi berkalori tinggi. Menurut Persatuan Jantung Amerika, kebanyakan rakyat dalam Amerika mengambil dua kali ganda lebih banyak gula seperti yang disyorkan untuk kesihatan yang optimum. Semua kalori tersebut akan menambah berat badan, yang merupakan faktor penyumbang untuk mendapat penyakit jantung.

Lemak trans adalah lemak perkilangan tanpa nilai pemakanan tambahan. Ianya dianggap begitu tidak sihat sampai beberapa negara telah mengharamkan penggunaannya. Sering dijumpai dalam makanan segera, lemak trans diketahui meningkatkan tahap kolesterol LDL. iaitu jenis kolesterol yang tidak diingini. Kolesterol LDL boleh mengurangkan kolesterol HDL kepada jumlah yang rendah, iaitu kolesterol yang dipanggil baik. Lemak trans juga boleh meningkatkan risiko anda mendapat diabetes jenis 2.

Sodium

Terlalu banyak natrium menyebabkan badan anda untuk mengekalkan air, membuat anda berasa kembung dan bengkak. Tetapi itulah akibat yang paling ketara akibat memakan makanan masin. Sodium juga boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi yang sedia ada atau otot jantung diperbesarkan. Jika anda mempunyai kegagalan jantung kongestif, sirosis, atau penyakit buah pinggang, terlalu banyak garam boleh menyumbang kepada pembentukan cecair berbahaya. Natrium yang berlebihan juga boleh meningkatkan risiko anda untuk batu karang, penyakit buah pinggang dan kanser perut.

kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi adalah antara faktor risiko utama untuk penyakit jantung dan strok.

Sistem pernafasan

Obesiti dikaitkan dengan peningkatan dengan masalah pernafasan. Walaupun tanpa keadaan perubatan yang didiagnosis itu, obesiti boleh menyebabkan berlakunya sesak nafas atau berdehit dengan melakukan senaman sedikit. Obesiti juga boleh memainkan peranan dalam pembangunan apnea tidur, satu keadaan di mana tidur terus terganggu oleh pernafasan cetek dan asma.

Satu kajian baru-baru ini yang disiarkan dalam jurnal Thorax menunjukkan bahawa kanak-kanak yang makan makanan segera sekurang-kurangnya tiga kali seminggu mempunyai risiko asma dan rinitis, yang melibatkan sesak nafas, dan hidung berair.

Sistem Pusat Saraf

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Public Health Nutrition menunjukkan bahawa makan makanan yang dipanggang seperti komersial (donat, croissant) dan makanan segera (pizza, burger, dan hotdog panas) boleh dikaitkan dengan kemurungan. Kajian ini menunjukkan bahawa orang yang makan makanan segera adalah 51 peratus lebih berkemungkinan untuk mendapat kemurungan berbanding mereka yang makan sedikit atau tidak ada makan makanan segera. Ia juga mendapati bahawa lebih banyak makanan ringan yang diambil peserta kajian, semakin cepat berlakunya perkembangan kemurungan.

Diet makanan ringan juga boleh menjejaskan sinaps otak anda dan molekul yang berkaitan dengan ingatan dan pembelajaran, menurut kajian yang disiarkan dalam jurnal Nature. ujian haiwan menunjukkan kesan yang sama. Tikus yang diberi makan diet yang stabil dengan lebih separuh kalori daripada lemak (serupa dengan diet makanan ringan) hanya untuk beberapa hari mengalami masalah melengkapkan "maze"(jalan teka teki) mereka yang sebelum ini telah dikuasai.

Kulit dan Tulang

Coklat dan makanan berminyak sering dipersalahkan kerana jerawat, tetapi mereka bukan penyebab yang utama. Ianya adalah karbohidrat untuk disalahkan. Menurut Klinik Mayo, kerana makanan yang tinggi dalam karbohidrat meningkatkan tahap gula dalam darah, mereka juga boleh mencetuskan jerawat.

Kajian dalam Thorax menunjukkan risiko lebih tinggi untuk ekzema (radang) di kalangan kanak-kanak dengan diet yang tinggi dalam makanan segera.

Apabila anda mengambil makanan yang tinggi karbohidrat dan gula, bakteria yang tinggal di dalam mulut anda menghasilkan asid. Asid ini boleh memusnahkan enamel gigi, faktor penyumbang dalam kaviti gigi. Apabila enamel gigi anda hilang, ia tidak boleh diganti. Penjagaan kesihatan mulut yang rendah juga telah dikaitkan dengan masalah kesihatan yang lain.

Natrium yang berlebihan juga boleh meningkatkan risiko anda mendapat osteoporosis (nipis, tulang rapuh).

Kesan ke atas Persatuan

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), definisi obesiti adalah apabila indeks jisim badan (BMI) adalah 30.0 atau lebih tinggi. BMI adalah pengiraan ketinggian dan berat badan anda. Anda boleh mengira BMI anda di sini. Terdapat juga kategori ini dirujuk sebagai "obesiti melampau," yang ditakrifkan sebagai BMI 40. Di semua kumpulan bangsa, satu dalam tiga orang Amerika adalah dianggap gemuk manakala satu daripada 20 dianggap sangat gemuk. Statistik ini adalah lebih tinggi dalam masyarakat kulit hitam dan Latin. Kira-kira 75 peratus daripada penduduk di kumpulan-kumpulan ini yang berusia 20 tahun ke atas adalah dianggap gemuk.

Di Malaysia kini, golongan obesiti adalah setanding banyaknya jika dibandingkan dengan Amerika, ini tidak menghairankan kerana gaya amalan hidup yang diamalkan di Malaysia rata-rata tidak sihat dan pengambilan diet yang tidak betul. Masalah ini diburukkan lagi dengan kewujudan restoran segera yang semakin tinggi. Kaji Selidik Kesihatan dan Morbiditi Nasional (NHSM) menunjukkan lagi satu daripada lima orang dewasa adalah penghidap penyakit diabetis dan sekaligus menjadikan Malaysia berada di tangga yang ke-10 dengan jumlah penghidap penyakit diabetis sebanyak 3 juta.

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.