Gaya Hidup Sihat

Langkah Kearah Kehidupan Yang Sihat


kehidupan yang sihat adalah dalam jangkauan anda , bermula hari ini. Sudah pasti, kehidupan yang sihat memerlukan komitmen jangka panjang, bukan sebuah trend atau bersemangat ala-ala kadar, tetapi terdapat langkah-langkah yang boleh anda ambil sekarang yang akan membuat hari esok lebih sihat daripada hari ini dan sekaligus membuka jalan untuk anda menjalani kehidupan sihat.

Berikut adalah senarai yang perlu dilakukan dan tips untuk dipraktikal dalam menjalani kehidupan yang sihat. Mari kita mulakan!


Hidup Sihat Langkah No. 1: Terokai Dirimu

Langkah pertama anda ke arah kehidupan yang sihat adalah untuk mendapatkan pegangan pada status kesihatan anda sekarang. Berikut adalah senarai tugasan anda:


Membuat temu janji dengan doktor dan doktor gigi anda. Membuat pemeriksaan rutin dan imunisasi, dan mengambil kesempatan ini untuk bertanya kepada doktor anda berkaitan apa-apa soalan mengenai kesihatan diri sendiri.

Mengukur berat dan tinggi. Mengukur ketinggian dan berat badan anda untuk memeriksa BMI, dan mengukur lilitan pinggang anda untuk melihat jika anda mempunyai berat badan berlebihan atau jika saiz pinggang anda boleh meletakkan kesihatan anda pada risiko.

Menilai aktiviti anda. Berapa banyak aktiviti fizikal yang anda dapat lakukan dalam masa seminggu? Betapa sukarkah aktiviti itu? Berapa banyak jenis yang anda dapat lakukan dalam aktiviti anda, dan sebanyak mana anda menikmatinya? CDC mencadangkan orang dewasa mendapatkan sekurang-kurangnya dua setengah jam setiap minggu sederhana intensiti aktiviti aerobik atau satu jam dan 15 minit setiap minggu kuat intensiti aktiviti aerobik, ditambah aktiviti otot-pengukuhan sekurang-kurangnya dua hari seminggu.

Simpan satu diari makanan. Tulis semua yang anda makan untuk sehari - dan jangan cuba untuk menipu diri anda dengan tidak menulis pekara yang anda malu. "Idea ini adalah untuk menuliskannya ... tanpa penghakiman," kata Kathianne Pilihan Williams, MEd, RD, LD, pakar pemakanan, jurulatih kesihatan, dan jurulatih peribadi dengan Cafe Physique di Atlanta. "Anda tidak boleh mengubah apa yang anda tidak sedar atau tidak mengakui."

Semak mood dan tenaga anda. hidup sihat termasuk kesihatan emosi dan rehat yang cukup. Bagaimanakah perasaan anda sejak akhir-akhir ini? Adakah anda mengalami apa-apa tanda-tanda kemurungan atau keresahan? Adakah anda biasanya tidur dengan baik selama tujuh hingga lapan jam setiap malam?

Pertimbangkan rangkaian sosial anda. Sejauh manakah keakraban silatulrahim anda dengan keluarga dan rakan-rakan? Adakah anda bergaul dengan kumpulan-kumpulan sosial atau rohani yang memperkayakan hidup anda? "Orang ramai mempunyai keperluan asas untuk hubungan yang positif dan berkekalan," itulah yang dikatakan oleh C. Nathan DeWall, penolong profesor psikologi di Universiti Kentucky.

Jika anda tidak teruja dengan jawapan kepada beberapa soalan, ingat bahawa persoalannya adalah untuk memikirkan di mana anda hari ini supaya anda boleh menetapkan matlamat hidup sihat anda. Ia bukan tentang menjadi "baik" atau "buruk", "betul" atau "salah".

Hidup Sihat Langkah No. 2: Buat Pemeriksaan.

Jika anda tahu bahawa anda mempunyai masalah kesihatan kronik, sama ada penyakit jantung, kencing manis, kemurungan, arthritis, atau keadaan lain, rawatan adalah satu keutamaan yang jelas untuk kehidupan yang sihat. Begitu juga dengan tingkah laku berisiko seperti merokok dan ketagihan dalam apa jua bentuk.

Menangani isu-isu ini biasanya tidak merupakan satu tugas buat sendiri atau DIY. Bekerjasama dengan doktor anda. Buat panggilan telefon hari ini untuk menjadualkan perjumpaan dengan dia.

Hidup Sihat Langkah No. 3 Cergaskan Diri.

Berikut adalah tip-tip utama Williams 'untuk meningkatkan aktiviti fizikal:

Jadikan ia menyeronokkan. Pergi mendaki, berjalan dengan kawan-kawan, mengambil "Bellydancing" atau kelas mempertahankan diri, atau apa sahaja yang anda nikmati bila melakukannya. "Tidak ada keperluan untuk berpegang kepada peralatan kardio di gim jika anda rasa tidak senang atau tidak suka," kata Williams. "Cari sesuatu yang menyeronokkan." Buat nota aktiviti fizikal anda dalam buku atau kalendar. "Letakkan tanda X besar-besar pada hari-hari yang anda bersenam," kata Williams. "Simpan rekod visual seperti gambar atau imej untuk anda dapat lihat selalu" sebagai peringatan dan motivasi.

Menetapkan matlamat mingguan untuk aktiviti. Untuk membina keyakinan anda, "Buat matlamat pertama anda sesuatu yang mudah atau sesuatu yang memang anda boleh lakukan dan membuatkan anda berkata, 'Saya tahu saya boleh melakukannya," Williams mencadangkan. Beliau mencadangkan matlamat mingguan kerana jika anda menetapkan matlamat setiap hari dan terlepas sehari, anda mungkin kecewa; matlamat mingguan memberikan anda lebih fleksibiliti dalam harian anda. Dan pada akhir minggu ini, ganjarkan kepada diri anda dengan peringatan visual pencapaian anda, seperti membeli bunga untuk diri sendiri.

Langkah kearah kehidupan Yang SihatHidup Sihat Langkah No. 4: Naik taraf diet anda.
Williams, seorang pakar pemakanan untuk dua belas tahun, kata beliau nasihat diet bukan tentang makan makanan tertentu dan mengelakkan sesuatu makanan kerana ia adalah mengenai kesedaran dan pilihan. Berikut adalah point beliau:

Ganti "saya perlu" dengan "saya pilih." Jadi, daripada "Saya perlu makan lebih buah-buahan dan sayur-sayuran," kepada "saya memilih untuk makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran" atau "Saya memilih untuk tidak," kerana ia adalah bahasa yang lebih kuat, "kata Williams." Ia menunjukkan bahawa anda dalam kawalan, anda membuat pilihan. Jadi, jika anda memilih untuk atau anda memilih untuk tidak, anda membuat pilihan dan anda teruskan. "

Langkau rasa bersalah. "Biasanya, apabila seseorang berasa bersalah tentang sesuatu, ia bertindak balas segera kepada tingkah laku yang mereka cuba untuk menghilangkan," kata Williams. "Jadi, jika orang itu adalah pemakan yang mengikut emosi dan mereka berkata, 'Saya tahu saya tidak boleh melakukan ini," ia menunjukkan lebih kesalahan dan penghakiman pada diri mereka sendiri, mereka berasa lebih teruk, dan kemudian mereka akhirnya makan untuk keselesaan diri. "

Pilih untuk merancang. Penuhi dapur anda dengan makanan sihat dan membawa makanan ringan yang sihat dengan anda ketika pergi sesuatu tempat supaya anda bersedia ketika anda lapar sebab "Apabila kita benar-benar lapar, fikiran fisiologi kita akan mula berbisik dan ketika itulah keinginan untuk memakan hamburger dan kentang goreng akan keluar; dan bukanlah keinginan untuk makan salad," kata Williams.

Melambatkan dan menikmati makanan anda. Jangan menonton TV, kerja, atau memandu semasa anda makan. "Ramai orang memberitahu saya, 'masalah saya adalah saya benar-benar sukakan makanan,' tetapi saya berfikir bahawa ianya satu perkara yang benar-benar baik," kata Williams. "Jika anda benar-benar menikmati makanan, duduk dan menikmati hidangan anda. Anda akan lebih cenderung untuk berasa secara psikologi berpuas hati jika anda tidak "multitask" semasa anda makan."

Makan sebanyak lima hingga sembilan hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari. Pelbagaikan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan warna yang berbeza untuk mendapatkan campuran nutrien yang baik. "Jika anda tidak mendapat pelbagaikan, anda mungkin tidak mendapat semua nutrien yang anda perlukan," kata Williams.

Hidup Sihat Langkah No. 5: Tangani Tekanan.
Sebagai jurulatih kesihatan yang terlatih dalam pengurusan tekanan, Williams mengesyorkan membuat dua pelan berbeza untuk menangani tekanan.

penyelenggaraan rutin: Membangunkan kemahiran menghadapi positif, seperti meditasi dan visualisasi, dan mencari aktiviti seperti yoga atau senaman, untuk mengekalkan tahap tekanan asas anda di cek.

Memecahkan Stress: Cari cara untuk mengendalikan keadaan tertekan yang dimana anda boleh marah tanpa amaran. Sebagai contoh, Williams berkata bahawa selepas mesyuarat yang penuh dengan tekanan di tempat kerja, anda mungkin boleh pergi naik dan turun tangga beberapa kali untuk meredakan kemarahan, atau pergi ke tandas untuk mengambil nafas dalam-dalam dan tumpukan perhatian semula.

Williams juga berkongsi tiga tips pengurusan tekanan lain yang anda boleh mula gunakan dengan segera:

Semak perspektif anda. Tanya diri anda, "Adakah perkara ini penting buat saya pada masa depan?" Jika tidak, mengapa engkau bertungkus lumus megerjakannya?

Sukarelawan. Membantu untuk memenuhi keperluan orang lain boleh membuat masalah anda sendiri kelihatan lebih kecil.

Bernafas. Salah satu latihan pernafasan yang Williams mengesyorkan adalah untuk mengira nafas anda selama satu minit, dan kemudian cuba untuk mengurangkan bilangan nafas pada separuh untuk minit seterusnya.

Hidup Sihat Langkah no. 6: Tidur yang lebih baik.
Jika anda mempunyai masalah tidur, cuba tips ini daripada pakar perubatan tidur Lisa Shives, MD, pengarah perubatan Northshore Sleep Medicine di Evanston, Ill.

Tiada TV atau komputer dua jam sebelum tidur. Ia bukan hanya kerana TV dan komputer merangsang; ia juga kerana cahaya mereka. "Kita amat sensitif kepada petunjuk yang terang kerana minda kita memberitahu ia adalah masa untuk bangun dan segarkan diri," kata Shives. Beliau mencadangkan lampu tidur atau lampu baca buku kerana cahayanya yang tidak terlalu terang dan menenangkan 

Jangan lakukan senaman berat sebelum masuk tidur. Senaman ringan/rengangan ringan boleh, tetapi aktiviti lasak akan memanaskan suhu teras badan anda, yang menjadikan ia lebih sukar untuk tidur. 

Ambil mandian panas. Yang akan memanaskan suhu teras badan anda, tetapi apabila anda keluar dari bilik mandi, suhu teras anda akan jatuh, dimana boleh membantu anda untuk tidur. Tambahan, mandi "melegakan anda dari segi mental," kata Shives. Beliau menambah bahawa mempunyai, minuman bukan kafien yang panas, seperti teh chamomile, boleh juga membantu.

Tetapkan jadual tidur yang tetap. Apabila Shives merawat pesakit insomnia, beliau memberitahu mereka bahawa walaupun mereka tidak boleh menjadikan diri mereka tidur, mereka boleh menjadikan diri mereka bangun pada waktu tertentu pada keesokan harinya. Dan walaupun mereka mungkin letih pada mulanya, jika mereka tidak tidur, mereka mungkin mula tidur lebih baik pada malam-malam berikutnya. "Mereka tidak akan ke mana-mana jika mereka mengambil tidur yang lama pada siang hari dan tidak mempunyai jadul tidur yang tetap, ia akan menjadikan hidup mereka huru hara," kata Shives.

Mengutamakan tidur yang baik. "Ini adalah sama penting dengan diet dan senaman," kata Shives. Beliau mengatakan bahawa dalam masyarakat kita, "kita enggan untuk tidur, kita mengagumi tenaga dan kerja keras dan [mempunyai] tanggapan ini bahawa tidur merupakan satu halangan untuk kita.

Ikuti saya di sini


Blogarama - Medicine & Remedies Blogs
Blogged.my

Tiada ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.